Сто година национал-социјализма: 1919–2019

2019. године обележава се 100 година од рођења Национал-социјалистичког покрета. 12. септембра 1919. године, Адолф Хитлер присуствовао је састанку Немачке радничке партије у Минхену, а четири дана касније, 16. септембра, званично се придружио групи. Нико тада није могао да схвати судбоносне импликације ове наизглед безначајне прилике, али историја то препознаје као почетак Хитлерове политичке каријере, догађаја који би заувек променио свет.


У почетку је национал-социјализам био само идеја, која је потекла из ума Адолфа Хитлера.
Хитлерова намера никада није била да његов поглед на свет треба да постоји само као апстрактна конструкција коју ће интелектуалци моћи да присвоје, већ да идеја буде борба.
Борба се одвија посредством Покрета који је историјски попримио конкретан облик као Партија.
Слично томе, Идеја је артикулисана у дефинитивном облику као Реч, нарочито онако како је ауторитативно изнета у Мојој борби.
Национал-социјалистичка идеја се не ограничава уско као идеологија или филозофија. Тоје светоназор (Велтаншаунг), који је темељни став о људском постојању који је обимнији од идеологија и филозофија.

Нека вечно гори пламен национал-социјализма, не смемо дозволити да буде угашен. Нека вечно буде слављеног име Адолфа Хитлера. Heil Hitler!

Pin It on Pinterest