Космотеистичка етика

Аутор: Др. Вилијем Лутер Пирс

Извор: NATIONAL VANGUARD

National Alliance BULLETIN, May 1976ЛИЧНО ВЛАДАЊЕ оних који теже да следе један Пут заснива се на три темеља: Знање, Дисциплина, и Служење.

Прво долази Знање – разумевање човекове природе, његов однос према Целини и његовој сврси. Тада мора доћи до акције засноване на том разумевању; морамо упослити нааше Знање. Морамо допустити да нас директо усмерава у нашем свакодневном животу, тако да живимо у складу са нашим одређеним циљем, тако да служимо циљевима које нам је Створитељ наменио.

Знање је наш водич, и служење је наш циљ, али дисциплина нам даје неопходна средства. Дисциплина нам омогућава да створимо потенцијалну снагу коју нам даје наше знање. Без дисциплине, наше знање ће остати стерилно, наше акције слабе и неефикасне.

Стицање знања, стицање разумевања, доживотни је процес, али већ смо у последњих шест месеци преузели прве кораке ка томе. Размотримо сада укратко праву дисциплину за превођење тог знања у акцију у нашем свакодневном животу.

У општем смислу, дисциплиновани мушкарац и жена су особе чији интелект остварује нејвећу могућу контролу над својим телом и својим подсвесним потребама и жељама, као и над контролисаним околностима њиховог живота. Насупрот томе, потпуно недисциплинована особа је роб своје подсвесне природе и догађаја око себе. С обзиром на то шта смо већ научили, јасно је да је дисциплинована особа, као носилац вишег степена свести него недисциплинована, узнапредовала дуж једног Пута.

Потребно нам је више од уопштености. Морамо попунити све детаље структуре, средстава, која леже између нашег вођеног знања и предмета тог знања. Потребна нам је детаљна дисциплина која ће нам омогућити да пренесемо наше знање у службу.

Молимо имајте на уму да реч „дисциплина“ користимо у два значења: прво, у општем вежбању воље, предодређеност несвесног свесном; и други, као специфичан режим, кодекс понашања. Два значења су повезана на овај начин: желимо постићи главни циљ, али сматрамо да је наша необучена воља недовољно обучена за тај задатак; нисмо довољно дисциплиновани. Тако да почињемо са малим циљевима који су на нивоу наше воље, и институционализујемо постизање ових малих циљева у правилан режим, чиме се постижу две ствари. Ми ојачавамо нашу вољу – тј. дисциплинујемо се у правом смислу – и такође обликујемо и прилагођавамо наше животе како би боље служили њиховој крајњој сврси. Преображавамо се од импотентних сањара у дисциплиноване и делотворне иструменте Творчеве Воље.

Баш као што су све друге ствари изведене из нашег знања, тако је и са одговарајућим кодексом понашања да нас ослободи од зла овог доба и врати нас на Пут. Тема која је пред нама је огромна и биће потребни неко време да се она развије. Она покрива све, од сексуалног морала до нашег односа према приватној својини.

Запамтите, у свему што следи, основни критеријум којим се користимо у просуђивању тока акције је компатибилност те акције са нашом одређеном сврхом. Почнимо са неким разматрањем о сексуалном моралу, сексуалној етици – не зато што је секс најважнија ствар коју морамо узети у обзир, већ зато што морамо почети с нечим, а секс пружа лако разумљиву примену нашег основног критеријума, чиме се припремамо за разумевање друге ствари која ће уследити.

Наша сексуална етика, као и други аспекти наше етике, значајно ће се разликовати од кодекса са којима је упозната већина Американаца, наиме, етика ТВ религије. Многи су подсвесно прихватили један или више аспеката ТВ религије и неће им бити лако очистити се од дубоко укорењених идеја – посебно идеја са снажним емоционалним везама које поседује секс. Али дошло је време да одлучимо да ли желимо оздравити или не.

Примарно разматрање неше сексуалне етике јесте да је сексуални однос средство којим стварамо будућу генерацију наше расе. То је, у овој ери развоја Целине, Творчев најважнији механизам само-еволуције, за успон на Путу самоспознаје.

Према томе, то је резултат сексуалног чина који је од важности. То је, пре свега суштински, чин ставрања. Оно што ми стварамо мора бити примарни критеријум за вредности пожељних дела.

Крајњи сексуални злочин јесте међурасни секс. И слично томе јесте секс који ће вероватно створити деформисано, ружно, болесно и другачије дете које није наше расе.

Сексуална репродукција, стварање нове генерације, највиша је лична одговорност коју сваки мушкарац и жена наше расе треба да сносе. Најгора заблуда у вези наше дужности је занемаривање или одбацивање ове одговорности. А начин на који испуњавамо нашу одговорност је да остваримо највећу могућу пажњу у одабирању сексуалног партнера – пажња заснована на компатибилности и генетском материјалу.

Као последицу, препознати сопствене недостатке и, у многим случајевима, суздржати се од репродукције је начин на који можемо у потпуности испунити своју одговорност.

Имајте на уму да нисмо рекли да је секс грешка, нити да је употреба контрацептивних средстава нужна грешка. Из претходног пасуса очигледно је да у одређеним случајевима неупотреба контрацепције може представљати грешку за мушкарце и жене који желе имати сношај. Нема оспоравања, нема колебања. На крају крајева, није део нашег циља да се супроставимо природи, већ да живимо у хармонији са њом. Тако да, када мушкарац и жена који због генетских недостатака једног партнера или обоје не би требали направити дете живе заједно, онда су морално обавезни да користе неки делотворни облик контрацепције.

Контрацепција постаје грех онда када, из личне себичности или личне удобности, користе је здраве особе супериорнијег генетског материјала и тако избегавају одговорност да тај материјал пренесу на будућу генерацију.

Укратко, примарни грех или категорија греха, у сексуалној области је оскрнављење најдрагоценијег блага у универзуму – наш генетски фонд, генетско наслеђе наше расе. Сродни грех, грех пропуста, је да намерно не успемо да узнапредимо то наслеђе.

Након греха стварне нечистоће морају се рангирати греси симболичке нечистоће. Међу њима је сексуални однос са црнцима или јеврејима међу којима се користи контрацепција. Сексуални однос са животињама са којима је зачеће немогуће је такође грех истог ранга. Као силовање или хомосексуалност.

Коначно, постоје неки мањи греси који се не укључују ни у стварно ни у симболичко оскрвнављење Целине, никакав преступ против нашег Божанског Духа, али који су, ипак, у многим случајевима злоупотреба сексуалног чина. Прељуба, на пример, или полигамија – или чак предбрачни секс – може бити гледан са неодобрењем због добрих и исправних разлога: због разлога одржавања социјалне стабилности или из економских разлога. Прељуба, која се може сматрати обликом крађе жене или крађе мушкарца, не доводи до здраве друштвене климе у заједници уколико се толерише у било којој значајној мери. И предбрачни секс особа неодговорне природе, без размишљања о његовим могућим последицама, које немају средстава да се адекватно брину о свом потомству, тако да терет бацају на заједницу, такође је прекорљив.

Али, у сваком случају, дела у овој последњој категорији, било да ли их сматрамо грешним или не, очигледно су само терцијалног ранга.

То је знак болести нашег времена и наше радикалне опозиције болести коју је савремено друштво окренуло свом природном рангирању. У већини хришћанских цркава, на пример, ванбрачни секс између мушкарца и жене сматра се грешнијим од хомосексуалног односа. Заправо, „прогресивније“ цркве не сматрају хомосексуализам уопште грешним. И ниједна од већих цркава не забрањује најодвратнији од свих сексуалних грехова – међурасни однос.

Pin It on Pinterest